Domácí dílna spotrebak.cz | pameti.cz | e-komerce.cz | svetnotes.cz  
Domácí dílna

pameti.cz - paměťové moduly a flash Kingston a Transcend

Domácí dílna
Aktuality Recenze Jak na to ? Bazar Diskuze

  Titulní strana

Služby serveru
mezi_menu
  Tipy a triky
mezi_menu
  Odborník radí
mezi_menu
  Katalog firem
mezi_menu
  Kalendář akcí
mezi_menu

O serveru

  Reklama

  Profil

  Kontakt

Odběr novinek


Udírna rychle a levně Vytisknout...
Jak na to  ->  Dům

Již nejenom na vesnicích, ale i ve městských domech, ke kterým patří zahrada, se rozmohl trend stavět si vlastní udírnu. Nejprve se začínalo s pouhými ohništi, ale později přišlo mnoho lidí na to, že trávit některý z příjemných večerů u udírny, ve které se připravuje lahodná masitá strava, je k nezaplacení. A proto je možné dnes vidět udírny téměř na každém rohu.



Možná by někoho napadlo, že je možné si tento gurmánský kousek koupit někde v obchodě. Pro takové jedince je nutné připomenout, že udírna je vlastně malý „domeček“ či malá „kotelna“, která pracuje na bází spalování tvrdého dřeva a kouř z něho vzniklý putuje do prostor, kde je zavěšené maso a kouřem se přeměňuje ze syrového stavu do stavu, našim chuťovým buňkám velice lahodícího. Kdokoliv by si chtěl udírnu doma postavit, musí ovládat alespoň základní stavební dovednosti a postupy. Pokud člověk ví, kam zajít pro potřebný materiál, vyjde jej vlastní stavba udírny velice levně.

Stavbu započneme tím, že jak u domu vykopeme základy, abychom mohli vlastní udírnu dobře a bezpečně usadit do země. Co se týče vlastního vzhledu udírny, rozdělují se dva druhy. Jediný rozdíl je v umístění topeniště, a to, zda-li se topí přímo pod vlastním udícím prostorem a kouř prochází přes různé filtry, nebo pokud je topeniště od udícího prostoru oddělené a spojuje je komínová roura, přivádějící kouř k uzenému. Tento druhý způsob, kdy má udírna tvar do písmene L a není to pouze taková „krychlička“, je mnohými označován za lepší, jelikož díky oddělení topeniště a uzeniště je jistota, že maso bude uzeno pouze kouřem. Je všeobecně známo, že oheň, udržovaný za pomoci dřeva, je nestálý, jednou silný, prskající a jednou zase téměř „života neschopný“. Kouř ale produkuje vždy, a proto díky „elkové“ udírně je uzení rovnoměrné a bezpečné. Ovšem taková udírna již vyžaduje větší nároky na prostor, čas věnovaný stavbě a údržbě a také větší finanční obnos na její zhotovení.

Ne každý si ovšem může dovolit tyto parametry a je nucen velikostí své zahrady k úspornějším variantám stavby udírny. V tom případě zvolí stavbu tzv. „krychlové“ udírny. I zde je nutné vykopat základy, či alespoň do země ukotvit čtyři betonové patky. Dalším základním bodem je získání kovového regálu, který tvoří vlastní kostru udírny. Takového regály není žádný problém sehnat na některém šrotišti. Mnoho firem či soukromých osob modernizuje své prostory a tedy takovéto staré regály vyhazují a pro naši potřebu jsou dostačující. Stačí z nich odstranit možný rez a jsou plně provozuschopné. Při ukotvování základů, či zmíněných betonových patek je důležité, aby byly v rovině, protože na nich stojí kostra udírny v podobě kovového regálu.

Podlaha a příčka, oddělující topeniště od udícího prostoru, mohou být zhotoveny z betonu, nebo na jejich tvorbu můžeme použít různé typy hotových překladů či hurdisek. Všechny čtyři stěny potom vyzdíme nejlépe bílými cihlami, jelikož jsou mnohem odolnější, než obyčejné pálené. Pro celkový vzhled a dobrý dojem, je důležité dát si pozor na důkladné vyspárování. Pokud budeme mít štěstí, nalezneme na šrotišti také dvířka jak pro topeniště, tak pro prostor na uzení. Šikovný kutil z nich dokáže pomocí smirkovacího papíru a barvy udělat dvířka jako nová. Panty obou dvířek se buď přišroubují k regálu, nebo pomocí elektrické svářečky přivaří a je tím práce jednodušší. Dovnitř udírny nesmíme zapomenout dát nějakou tyč, nejlépe kulatinu, která nám bude držet maso na uzení.

Posledním krokem, je vybudování střechy a zavedení komínu. Střecha udírny se může zhotovit buď ze zmíněných hurdisek do roviny, ze které se potom vytáhne komínová roura nebo pomocí bílých cihel se vyzdí malá stříška, jejímž vrcholem bude, v každém případě nutný, komín. Na komín můžeme použít buďto odpadní rouru nebo různé drenážní trubky. Nejlepší zkouškou hotové udírny je vlastní proces uzení. Pro uzení se používá tvrdé dřevo, které nahradí dřevo měkké, používané pouze na podpal a roztopení udírny. Aby bylo uzení dokonalé a pečlivé, musí se udržovat stálý a jemný oheň. Nejlepší je přikládat dřevo po jednom či dvou polínkách a po jejich shoření přiložit další. Tímto postupem, který ovšem zabere celý den, docílíme důkladného a velmi chutného vyuzení masa či klobás. Udírnu ovšem můžeme využít například i při douzování již zakoupených masných výrobků, uzení sýra či ryb.

Autor: Miroslav Loup Datum: 11.03.2003


Sdílet článek
Facebook Facebook   Jagg Jagg.cz   Linkuj Linkuj.cz  

 Reakce na článek 16 příspěvkků 
Od Téma Datum
Jan Stejskaludírna českého jazyka27.08.2011 23:54
martin strelec udirna levně05.10.2007 08:02
Mentoenílaudírna08.06.2007 23:00
romanudirna28.05.2007 19:18
Honzanávod?02.04.2007 11:17
Josef ValentaUdírna návod :-)30.03.2007 19:28
ladislavudirna11.01.2007 08:13
jirka Strnadpostup stavby krbu21.09.2006 09:30
Daniel DivíšekKrb+udírna03.08.2006 12:11
Radek VaverkaUdírna27.05.2006 18:11
František DobrotaUdírna???23.02.2006 10:37
JaninaUdírna08.02.2006 12:14
Zelenkakomentář05.08.2005 16:43
o.petoudirna 02.08.2005 09:09
MarvinČlánek o ničem,01.02.2005 16:35
Ing. Jaroslav KoulaUdírna rychle a levně16.07.2003 23:42
Vypsat všechny Přidat komentář


Hledejte slovo nebo slovní spojení v článcích.
Sloupek
Ano, koupil jsem si štětku. Ale pro upřesnění nikoliv osobu, provozující nejstarší řemeslo na světě, ale nástroj, který se používá pro úklid záchodových mís.
Více ...
Reakce
Úsporná domácnost - IV - energie pro vytápění (2 komentáře)

Dřevěné podlahy (5 komentářů)

Vrzající parkety (8 komentářů)

Nejčtenější
Reklama

Redakce
 
© 2001- ABC Systems, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-1038