Domácí dílna spotrebak.cz | pameti.cz | e-komerce.cz | svetnotes.cz  
Domácí dílna
-
pameti.cz - paměťové moduly a flash Kingston a Transcend

Domácí dílna
Aktuality Recenze Jak na to ? Bazar Diskuze

  Titulní strana

Služby serveru
mezi_menu
  Tipy a triky
mezi_menu
  Odborník radí
mezi_menu
  Katalog firem
mezi_menu
  Kalendář akcí
mezi_menu

O serveru

  Reklama

  Profil

  Kontakt

  Ochrana os. údajů



Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Hlávkový salát Vytisknout...
Jak na to  ->  Zahrada  ->  Zahrádka

Dnešním dílem přecházíme v seriálu textů z knihy Vaňkův zahradnický rádce od kořenové zeleniny k salátové. Začneme přitom nejtipičtšjším představitelem tohoto druhu zeleniny, hlávkovým salátem.



Salát hlávkový. Rozeznáváme rané, pro pěstování pod okny v pařištích, polorané pro ranější sklizeň a pozdní pro další sklizeň z volné půdy, dále salát zimní, který vysazuje se na záhony na podzim a dává z jara záhy sklizeň.

Podmínkou jest, má-li hlávkový salát být jemný a chutný, aby se rychle vyvinoval. Půdu vyžaduje dobrou, dobře, třeba i čerstvě vyhnojenou, kyprou a hlavně vydatnou zálivku měkkou vodou. Zálivka studenou vodou studniční, tedy tvrdou, působí zpomalení vzrůstu, při čemž jsou listy tuhé, až kožovité a nahořklé. Pěstujeme-li salát pod okny v pařišti, neprospívá mu dobře příliš veliká teplota spodní - vyvinuje se sice za těch poměrů rychle, ale netvoří pěkné hlávky. Pro rané pěstování v pařišti hodí se Böttnerův a Kamenohlávek. Pro pozdější období, abychom byli salátem zásobeni až do doby, kdy můžeme sklízeti první hlávky ze záhonků, hodí se také Král máje, musí se ale také hojněji vzduchovati.

Pro volnou půdu jest stále výborný Král máje, jemuž následují odrůdy ostatní. Málo jest u nás pěstovaný salát lublaňský ledový, velice jemný, tvoří veliké hlávky, ale žádá půdu teplou. Pro období parnějšího léta, kdy mnohé jiné saláty snadno vybíhají do květu, aniž by hlávek vyvinuly, zasluhuje doporučení salát pstruhovitý, který svojí jemností předčí mnohé jiné. Ovšem, že máme i jiné saláty, které také parnu dobře vzdorují, jako hlaváč a svéhlavec.

Od srpna můžeme opět provésti výsev hlávkových salátů, zvláště ranějších, takže docilujeme sklizeň zase na podzim, kdy již okurky přestávají.

Zimní salát vyséváme v září a na začátku října, vysazujeme pak na záhonky; na zimu doporučuje se je krýti chvojí, aby neutrpěl holomrazy. Jsou to máselník a zimní žentýr, také Nansenův.

Pokračování příště...

Zdroj: Vaněk Jindřich: Vaňkův zahradnický rádce. Praha, Čsl. semenářské závody Jindřich Vaněk 1929.

Autor: David Kozák Datum: 22.11.2004 17:56:28


Sdílet článek
Facebook Facebook   Jagg Jagg.cz   Linkuj Linkuj.cz  

 Související články
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Mangold07.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Lebeda zahradní06.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Anglický špenát03.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Čtyřboč rozkladitá02.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Špenát01.12.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Polníček26.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Štěrbák24.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Čekanka19.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Petržel k řezání18.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Petržel kořenová16.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Řapíkatý celer15.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Celer11.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Karotky a mrkve10.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Kokoška09.11.2004
Pěstování jednotlivých druhů zelenin: Černokořen08.11.2004

 Reakce na článek  
Od Téma Datum
Vypsat všechny Přidat komentář


Hledejte slovo nebo slovní spojení v článcích.
Sloupek
Ano, koupil jsem si štětku. Ale pro upřesnění nikoliv osobu, provozující nejstarší řemeslo na světě, ale nástroj, který se používá pro úklid záchodových mís.
Více ...
Reakce
Úsporná domácnost - IV - energie pro vytápění (3 komentáře)

Jak vytvořit a pečovat o interiér alergika (2 komentáře)

Stavba kamenného krbu II. (1 komentář)

Nejčtenější
Reklama

Redakce
 
© 2001- ABC Systems, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. ISSN 1214-1038