spotrebak.cz | pameti.cz | e-komerce.cz | svetnotes.cz |
pameti.cz - paměťové moduly a flash Kingston a Transcend |
|
|
Titulní strana Tipy a triky Odborník radí Katalog firem Kalendář akcí |
Posledním typem košťálovitých zelenin, který si prostřednictvím textu Jindřicha Vaňka představíme, je brukev resp. kedlubny.
Brukev či kedlubny. Bez odporu také jedna z nejoblíbenějších zelenin košťálovitých. Ta ale klade poněkud větší požadavky na pěstění, neboť jest podmínkou, aby brukve byly zcela jemné, až máslovité, bez tuhých vláken. Toho dociluje se jen, když je vysazujeme do půdy dobře vyhnojené, a kypré a když je hojně zaléváme. Jakmile utrpí suchem, ztrácí ihned na jemnosti. Čím rychleji se vyvinují, tím jsou lepší. Brukve rozeznáváme rané a pozdní, bílé a modré. Je pouze předsudkem, že by modré brukve byly chutnější a jemnější a že by tak snadno nedřevnatěly, jako bílé, jak se namnoze tvrdí. Zdřevnatí-li brukev, jest hledati vinu toho ve špatném ošetřování nebo ve špatné půdě. Brukev buď vysazujeme - rané odrůdy - jako samostatnou zeleninu na záhony, nebo jako mezisadbu k jiným zeleninám: květáku, rajským jablíčkům a pod. Také můžeme brukve vysazovati mezi saláty ovšem menší odrůdy a nejranější. Autor: David Kozák Datum: 27.10.2004
|